Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Ποιος φταίει και ποιος πληρώνει για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα;


Στην Ιρλανδία, όταν η κρίση τους χτύπησε την πόρτα με το υπέρογκο έλλειμα πήραν την αυτονόητη απόφαση: Μείωση μισθών έως και 20%. Άλλωστε οι υψηλοί μισθοί ήταν που εκτροχίασαν την χώρα.

Πρέπει να κάνουμε ακριβώς το ίδιο. Και όταν λέως ακριβώς το ίδιο, εννοώ το εξής:

Στην Ιρλανδία οι μισθοί έχουν αυξηθεί σχεδόν 70% την τελευταία δεκαετία και ακολούθως, η οικονομία τους γονάτισε.

Εδώ οι μισθοί έχουν μείνει στάσιμοι ή έχουν στην πράξη μειωθεί (διαφορά αυξήσεων/πληθωρισμού). Αυτοί που είχαν μεγάλη αύξηση κερδών ήταν οι επιχειρηματίες.

Συνεπώς και στις δύο περιπτώσεις πρέπει να πληρώσουν αυτοί που είχαν ωφεληθεί από την μακροοικονομική επιβάρυνση: Στην Ιρλανδία οι υπάλληλοι και στην Ελλάδα οι εταιρείες. Συνεπώς πρέπει να γίνει αύξηση του φορολογικού συντελεστή των εταιρικών κερδών.

Η αλήθεια είναι πως αυτό γίνεται. Μάλιστα με τον πλέον ορθό τρόπο. Την φορολόγηση των κερδών που δεν επανεπενδύονται, έτσι ώστε να μην αποτελέσει η φορολογία τροχοπέδη στην ανάπτυξη. Αντίθετα ωθεί και επιβάλλει στις κερδοφόρες εταιρείες να επενδύσουν τα κέρδη τους ώστε να μην φορολογηθούν.

Το μόνο που θα μπορούσα να προσθέσω, είναι αντί να συζητάμε για κατάργηση μισθών και άλλων κουλών, να υπάρξει επιπλέον φορολογική επιβάρυνση των μερισμάτων. Έτσι οι εργαζόμενοι, δηλαδή η πλειοψηφία, διατηρεί την αγοραστική της δύναμη και οι τεμπελοεπενδυτές (αυτοί που χωρίς να κάνουν τίποτα εισπράττουν) επιβαρύνονται με το κόστος της οικονομικής κρίσης.

Νομίζω ότι αυτή είναι η κοινωνικά δικαιότερη και αναπτυξιακά ελάχιστα επώδυνη λύση.

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

Πως δημιουργείται το χρήμα;

Νόμιζα ότι ήξερα, αλλά διαφωτίστηκα πάρα πολύ από το ακόλουθο video. Διαρκεί 45'', αλλά προτείνω ανεπιφύλακτα να "σπαταλήσετε" λίγο από το χρόνο σας για να προβληματιστείτε.


Money As Debt (Greek Subs v2) from Nick Mouratidis on Vimeo.
Δεν έχω καταλήξει αν όλα όσα αναφέρονται είναι ακριβή, αλλά προσπαθώ να το ερευνήσω (πχ στην wikipedia). Η αρχική εντύπωσή μου είναι ότι θεωρητικά (και σε μεγάλο βαθμό πρακτικά) το τραπεζικό σύστημα λειτουργεί επικοδομητικά στην οικονομική ανάπτυξη.

Η ολοένα αυξανόμενη ιδιοκτησία των τραπεζών θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί εάν αντί να αποταμιεύουμε τα περισευούμενα κεφάλαιά μας σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου, προθεσμιακές καταθέσεις, ομόλογα, σταθερά αμοιβαία κεφάλαια και αντίστοιχα προϊόντα, να αγοράζαμε μετοχές τραπεζών. Έτσι θα είχαμε κι εμείς ένα ποσοστό στον αναπόφεκτα συνεχώς διογκούμενο πλούτο των τραπεζών.

Το video έχει διαγραφεί δύο φορές. Για να το βρείτε ψάξτε στο www.youtube.com για money as debt. Θα το βρείτε σε συνέχειες.

Δικαίωμα ψήφου στους μετανάστες


Δεν είναι μόνο η άκρα δεξιά. Είναι μια μεγάλη μάζα (πλειοψηφία;) των Ελλήνων που αρνούνται το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα της ψήφου σε ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και μεγαλώνουν την οικογένειά τους στην Ελληνική επικράτεια.
Όταν δεν είχαν ανοίξει τα σύνορά μας, περηφανευόμασταν ότι δεν είμαστε ρατσιστές και κατηγορούσαμε του αμερικάνους ότι φέρονται ανάρμοστα σε μαύρους και μειονότητες.

Εμείς εδώ αρνούμαστε σε ανθρώπους που αποτελούν το 1% και το 2% του ελληνικού λαού να εκπροσωπούνται στη βουλή. Φοβόμαστε μήπως οι μουσουλμάνοι της Θράκης μπουν στη Βουλή και πουν πως έχουν τουρκική καταγωγή. Ξεχνάμε ότι το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού περιλαμβάνεται στον χάρτη ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, ο οποίος είναι τμήμα του συντάγματός μας. Στη βάση της συνθήκης της Λωζάνης, επιβάλλουμε σε κάποιους συμπλίτες μας να προσδιορίζονται διαφορετικά από αυτό που επιθυμούν. Λες και υπάρχει κίνδυνος να αποκολληθεί τμήμα της ελληνικής/ευρωπαϊκής επικράτειας.

Μου κάνει εντύπωση ότι όσοι ισχυρίζονται πως είναι εναντίων των μεταναστών, αυτοπροσδιορίζονται ως πατριώτες και θεωρούν την Ελληνικότητα ως μέγιστη αρετή. Ταυτόχρονα θεωρούν πως αναπόσπαστο κομμάτι είναι και η ορθοδοξία.

Μου φαίνεται παράδοξο να ταυτίζουμε την κλασσική Ελληνική παιδεία με τον χριστιανισμό, όταν ο τελευταίος έχει επιτεθεί αβυσσαλέα στην αρχαία ελληνική σκέψη (δεν εννοώ την διδισκαλία του Ιησού - αυτή δεν έρχεται σε αντίθεση με τίποτα - εννοώ την πολιτική της εκκλησίας μετά τον Μέγα Κωνσταντίνο).

Επίσης, σύμφωνα με την βασική αρχή του Χριστιανισμού, οφείλουμε να αγαπάμε τον πλησίον μας και να μοιραζόμαστε ό,τι έχουμε με τους φτωχότερους.

Πως γίνεται όσοι δηλώνουν φανατικοί Έλληνες και Χριστιανοί να αρνούνται την ελληνική παιδεία, τα δημοκρατικά δικαιώματα και την αγάπη τους στους αλλοδαπούς;

Μάλλον δεν είναι ούτε έλληνες, ούτε χριστιανοί...