Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Βιβλίο: A people's history of the United States

Αυτό το βιβλίο του Howard Zinn μου έκανε μεγάλη εντύπωση. Και δεν θέλω να αναφερθώ στην ποιότητα του έργου του Zinn, καθώς αυτή έχει αναλυθεί αρκετά από του βιβλιοκριτικούς, αλλά και τους αναγνώστες μέσω του Amazon και του Barnes & Noble (φυσικά και αλλού).
Εντύπωση μου έκανε η ίδια η ιστορία των ΗΠΑ. Γεγονότα που είχα ήδη διαβάσει και τα γνώριζα απέκτησαν μια νέα διάσταση. Δεν ξέρω αν υπεύθυνο είναι το βιβλίο (που είναι εξαιρετικό), όσο η φάση που βρίσκεται αυτή την εποχή η σκέψη μου και οι επιρροές της εποχής.
Εντύπωση μου έκανε η αναρχική, αλλά τόσο άψογα λειτουργική, κοινωνία των ινδιάνων ιθαγενών. Η εικόνα των απολίτιστων βαρβάρων απέχει έτη φωτός από την τότε πραγματικότητα. Διέθεταν πολιτισμό υψηλής ποιότητας. Όμως η ειρηνική συμβίωση και η αξιοποίηση της γης που απλόχερα μπορεί να θρέψει τους πάντες δεν δημιουργεί τις συνθήκες ανάπτυξης πολεμικής άμυνας. Έτσι τα εξ Ευρώπης καθάρματα τους εκκαθάρισαν.
Ένας παραλληλισμός με την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση που είναι σε εξέλιξη γίνεται από την αντίστοιχη διαδικασία στην Αμερική. Εδώ μπορεί να λέμε ότι προχωράμε "αργά", αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι. Για να φτάσουν οι ΗΠΑ στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η ΕΕ πέρασαν όχι μόνο πολλά χρόνια, αλλά κυρίως ματωμένα χρόνια. Εδώ, με την πρώτη οικονομική κρίση, έχουν ξεκινήσει οι πιέσεις για ενιαία (ομοσπονδιακή;) κυβέρνηση σε λιγότερο από 15 χρόνια από την θέσπιση του κοινού νομίσματος.
Σε αυτό που θέλω να σταθώ δεν είναι η ταχύτητα ενοποίησης. Περισσότερο σημαντική είναι η ελαχιστοποίηση του φόρου αίματος για αυτή την ενοποίηση. Στις ΗΠΑ για να φτάσουν στο σημείο που βρίσκονται τα τελευταία 80 χρόνια χρειάστηκαν άπειροι κοινωνικοί αγώνες, με απεργούς που εξαναγκάζονταν να δουλέψουν χωρίς καν δικαίωμα να παραιτηθούν, με εκτεταμένη δουλεία και εν συνεχεία ρατσικές διακρίσεις, με επί της ουσία δουλεία των λευκών με συμβόλαια πολυετούς εργασίας σε φεουδάρχες με μισθούς που δεν επαρκούσαν για δύο γεύματα φαγητό. Ο φόρος αίματος ήταν εξαιρετικά υψηλός. Τόσο από το οργανωμένο κράτος, όσο και από οργανωμένες ομάδες (πχ Ku Klux Klan). Εμείς, όπως φαίνεται, θα πληρώσουμε μόνο με οικονομικές απώλειες την διαδικασία της ενοποίησης (αν και σε παλαιότερες προβλέψεις μου σε απλούστερα θέματα έχω πέσει έξω).
Γενικά το βιβλίο αυτό το προτείνω ως μια ενδιαφέρουσα μελέτη της πάλης των τάξεων στις ΗΠΑ και την αυτοδιαμόρφωσή τους μέσα από αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου