Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Κανένα κούρεμα και καμία έξοδος από το ευρώ


Στις 24 Μαΐου 2011 είχα γράψει ότι η πιο λογική λύση για την Ελλάδα θα ήταν να αναληφθεί ολόκληρο το χρέος από τους Ευρωπαίους. Εξηγούσα και τους λόγους που αυτή θα ήταν η πιο ανώδυνη λύση.
Τους επόμενους μήνες, μετά την συμφωνία του Ιουλίου (κούρεμα 21%) και του Οκτωβρίου (κούρεμα 50%) αισθάνθηκα ότι είχα κάνει λάθος στη πρόβλεψη.
Όμως πλέον έχω την αίσθηση ότι η εκτίμησή μου ήταν επιτυχής. Μετά τις εξαγγελίες για κούρεμα του Ελληνικού χρέους τα επιτόκια των Ιταλικών ομολόγων εκτοξεύτηκαν σε δυσθεώρητα και μη βιώσιμα ύψη. Πολύ υψηλότερα από τα επιτόκια που πληρώνει η Ελλάδα στην Ιταλία και τους υπόλοιπους εταίρους για τα δικά της πακέτα διάσωσης.
Αν η Ελλάδα κουρευτεί (τώρα ακούγεται και για 80%) ή βγει εκτός Ευρώ τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά για το σύνολο της Ευρωζώνης. Και εξηγώ το σενάριο της καταστροφής:

  • Η Ελλάδα βγαίνει εκτός ευρωζώνης.
  • Τυπώνει δικό της νόμισμα (ας το πούμε δραχμή, αλλά δεν έχει σημασία - έτσι κι αλλιώς είναι ένα εντελώς καινούργιο νόμισμα που ουδεμία σχέση θα είχε με το παλαιό).
  • Οι δανειστές θα έπρεπε να πληρωθούν στο νέο νόμισμα (άσχετα με το ποιο δίκαιο ισχύει, δεν θα υπάρχει επάρκεια σε ευρώ για το χρέος).
  • Συνεπώς θα πληρώνονται σε ένα νόμισμα που συνεχώς θα υποτιμάται.
  • Η Ελλάδα καθαρίζοντας το χρέος της θα ακολουθήσει την πορεία της, η οποία πλέον θα μπορεί να είναι βιώσιμη (αν και επώδυνη).
  • Η λύση της Ελλάδας θα είναι από πιθανή έως βέβαιη για τις απομένουσες χώρες της Ευρωζώνης, οι οποίες (ιδιαίτερα η Ιταλία και η Ιρλανδία) θα πρέπει να πληρώνουν τεράστια και μη-βιώσιμα επιτόκια για την ανακύκλωση των ομολόγων τους.
  • Αναπόφεκτο αποτέλεσμα θα είναι να εγκαταλείψουν και αυτές το Ευρώ και να κινηθούν σε δικά τους νομίσματα.
  • Οι απομένουσες πλέον χώρες (ακόμα και η Γερμανία έχει 85% χρέος) θα υποχρεωθούν σε αυξημένα επιτόκια.
Όλο αυτό το κόστος για το 1.9 τρις € της Ιταλίας και το αντίστοιχο της Γερμανίας και της Γαλλίας με τα αυξημένα επιτόκια θα είναι τεράστιο. Συνεπώς συμφέρει να αναλάβουν τα 450δις της Ελλάδας παρά να πληρώσουν τεράστια ποσά για το δικό τους χρέος.
Σε αυτή την περίπτωση θα αποκλιμακώσουν και τις πιέσεις σε Ιταλία, Ιρλανδία και τους υπόλοιπους καθώς θα έχουν αποδείξει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να εγκαταλειφθεί κανένας επενδυτής στη χώρα του Ευρώ.
Πλέον πιστεύω ότι όλοι αυτοί που φοβίζουν τον κόσμο για έξοδο από το Ευρώ έχουν σαν μοναδικό στόχο την κοινωνική αποδοχή των σκληρών μέτρων που θα εφαρμοστούν φέτος. Επίσης, μετά τα βάναυσα μέτρα που θα εφαρμοστούν, θα ισχυριστούν ότι κατάφεραν να διατηρήσουν τη χώρα στο Ευρώ. Το αυτονόητο θα εμφανιστεί σαν δήθεν εθνική επιτυχία.
Θα γίνουν απολύσεις στο δημόσιο, θα συμπιεστούν οι μισθοί και τελικά θα προκύψει πρωτογενές πλεόνασμα και ενδεχομένως ανάπτυξη.
Ίσως όλα αυτά να γίνουν μέσα στο 2012.
Πάντως δεν πιστεύω ότι θα γίνει ούτε κούρεμα, ούτε έξοδος από το Ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου