Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Επιλογή 6ης Μαΐου: ΠΕΙΡΑΤΕΣ


Μετά από μία ανώδυνη ταλάντευση κατέληξα στη επιλογή της ψήφου μου: Πειρατές.
Ξέρω ότι ψηφίζω ένα κόμμα που ενδεχομένως να μην περάσει το 0.5%. Όμως και μόνο η ύπαρξή του στη χώρα μας είναι επιτυχία. Και μόνο το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι δραστηριοποιήθηκαν πολιτικά στον γόνιμο τεχνολογικό τομέα, χωρίς καμία εξάρτηση και καμία ελπίδα κέρδους μέσω διαπλοκής, είναι επιτυχία.
Είναι (σχεδόν) όλοι τους νέοι άνθρωποι. Μου είναι παντελώς άγνωστοι, αλλά αυτό δεν είναι αρνητικό. Δυστυχώς στην Ελλάδα η δημοσιότητα συνοδεύεται και από διαπλοκή. Αν δεν είσαι αρεστός στο κατεστημένο των ΜΜΕ (+τράπεζες+πολιτικούς) δεν προβάλλεσαι. Δείτε πχ την Κοινωνική Συμφωνία (ποια;) των Κατσέλη, Καστανίδη. Πήραν θέση ενάντια στα συμφέροντα της διαπλοκής και δεν ακούγεται ούτε ψίθυρος.
Αυτοί δυστυχώς είναι χαμένοι. Οι πειρατές όμως δεν είναι. Η διαφορά μεταξύ τους είναι ότι οι πειρατές είναι άνθρωποι τεχνολογικά καταρτισμένοι και με την χρήση των κοινωνικών δικτύων μπορούν και αυτοπροωθούνται. Αυτή η ικανότητα επιβίωσης κάνει τη διαφορά. Ένα είδος φυσικής επιλογής. 
Οι θέσεις τους είναι πολύ κοντά στις δικές μου. Μάλιστα στον κρίσιμο τεχνολογικό τομέα ταυτίζονται. Αυτή είναι μια κρίσιμη διαφορά που δεν την έχουν εντοπίσει τα περισσότερα κόμματα (αν και κάποια κεντρώα ή αριστερά κόμματα τα αναφέρουν στο πρόγραμμά τους) και η σημασία τους είναι τεράστια. Ακόμα και για τη γιαγιά που δεν έχει δει υπολογιστή, αν τα δεδομένα της θα είναι προστατευμένα και αν η ανάπτυξη τεχνολογιών γίνεται με ελεύθερες/ανοικτές διαδικασίες, χωρίς παράλογα βάρη (όπως πατέντες λογισμικού) κάνει διαφορά στη ζωή της. Η τεχνολογία πλέον μας αφορά όλους, είτε έχουμε είτε δεν έχουμε υπολογιστή, λογαριασμό στο facebook και email.

Αντιγράφω από τις θέσεις τους:
Στο Κόμμα Πειρατών Ελλάδας πιστεύουμε πως οι ακρογωνιαίοι λίθοι της Κοινωνίας της Πληροφορίας πρέπει να είναι:
* Η ελεύθερη πρόσβαση του προσώπου στην ανθρώπινη Γνώση και τον Πολιτισμό.
* Ο σεβασμός της προσωπικής ελευθερίας, της ελευθερίας της έκφρασης, της ιδιωτικής ζωής και του απορρήτου των επικοινωνιών.
* Η προστασία του προσώπου απέναντι στην απεριόριστη συλλογή, αποθήκευση, χρήση και παραχώρηση των προσωπικών του δεδομένων. (πληροφοριακός αυτοκαθορισμός)

Μιλάνε για περισσότερη δημοκρατία και πως αυτή θα επιτευχθεί μέσω της αυξημένης συμμετοχής που γίνεται εφικτή με την χρήση νέων τεχνολογιών.

Για την οικονομία πιστεύουν στο δικαίωμα του κάθε πολίτη να δημιουργεί και να προοδεύει. Τίθονται ενάντια στο μονοπώλια, υπέρ της διαφάνειας (ναι, ναι ξέρω - τα ακούμε κι αλλου!) και υποστηρίζουν ότι με την χρήση της τεχνολογίας όλα αυτά μπορούν να εφαρμοστούν (κι αυτό το λένε κι άλλοι, αλλά οι τεχνολογικά καταρτισμένοι μπορούν όντως να το εφαρμόσουν).

Όσο για το αν είναι χαμένη η ψήφος, θα θυμίσω ότι και στη Γερμανία πριν μερικά χρόνια υπήρχε η ίδια άποψη, αλλά πλέον εκεί οι πειρατές βρίσκονται στην 3η θέση!

Τέλος, μια παλαιότερη ένστασή μου είχε να κάνει με την (πανευρωπαϊκή) επιλογή του ονόματος. Πόσο μακριά μπορεί να πάει ένα κόμμα με το όνομα "Πειρατές"; Άλλωστε παραπέμπει στην παραβατικότητα. Διάβασα (δεν θυμάμαι που) για την επιλογή αυτή. Γίνεται με σκοπό να αλλάξει το νόημα του όρου, όπως αυτός δημιουργήθηκε από τις αμερικάνικες (κυρίως) εταιρείες διανομής ψηφιακού περιεχομένου. Να μην σημαίνει παράβαση, αλλά νομιμότητα.

Ελπίζω να πάνε καλά. Κι αν δεν πάρουν σοβαρό ποσοστό σε αυτές τις εκλογές, ας μην απογοητευτούν. Άλλωστε σε αυτές τις εκλογές το πιο σημαντικό είναι να καταρεύσουν τα κόμματα που έφεραν την Ελλάδα στον γκρεμό και όχι τι ποσοστά θα πάρουν τα υπόλοιπα. Το πιο σημαντικό είναι να μην έχουν αυτοδυναμία (ούτε καν αθροιστικά) το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Γιατί αν έχουν την κυβέρνηση, θα συνεχίσουν να προσλαμβάνουν δικούς τους (όπως έκαναν εντός το 2012 στα ΕΛΤΑ) να τοποθετούν δικούς τους γενικούς γραμματείς εκεί που δεν χρειάζονται με τεράστιους μισθούς και να σπαταλούν τους ελάχιστους πόρους που προκύπτουν από τις ματωμένες θυσίες των Ελλήνων σε δικές τους διοχετεύεις πόρων (και όχι μόνο κομματικές). Αν έχουν έστω και αθροιστική αυτοδυναμία θα κινδυνέψει η επιβίωση της χώρας μας και συνακόλουθα η Ευρωπαϊκή μας συμμετοχή. Κι ας κραυγάζουν για το αντίθετο. Δεν κινδυνεύουμε από την ΔΗΜ.ΑΡ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ.

Ό,τι κι αν ψηφίσετε, μην ψηφίσετε αυτούς τους δύο.

Καλή επιτυχία στους Πειρατές και σε όσους σκέφτονται ελεύθερα και διαθέτουν ανεκτικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου