Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Ο φιλελεύθερος που θα ψηφίσει Συ.Ριζ.Α


Ο πυρήνας και η ουσία αυτής της ανάρτησης είναι η επιλογή μου να ψηφίσω Συ.Ριζ.Α στις επόμενες εκλογές. Αυτό μπορεί να ακούγεται εξωφρενικό για έναν φιλελεύθερο, δεδομένου του ριζοσπαστικά σοσιαλιστικού προσανατολισμού του κόμματος.
Όμως η σκέψη μου συνίσταται στα ακόλουθα (γράφω σε άξονες μια και είναι της μόδας:)

1. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έχουν δημιουργήσει ένα δίκτυο λεηλάτησης της χώρας μέσω ενός πανίσχυρου κρατικοκεντρικά προσανατολισμένου συστήματος το οποίο περιλαμβάνει τα ΜΜΕ, τις τράπεζες και την εσωτερική διαπλοκή των κομμάτων τους. Μέσω αυτού του συστήματος γίνεται η διοχέτευση του χρήματος σε μη βιώσιμες επιχειρήσεις οι οποίες δεν θα μπορούσαν ποτέ να σταθούν σε μία οικονομία που βασίζεται στην ελεύθερη συμφωνία των συναλλασόμενων μερών.
2. Μέσω του παραπάνω συστήματος έχουν χορηγηθεί δάνεια σε μη βιώσιμες επιχειρήσεις, οι οποίες όμως διαθέτουν επικοινωνιακή ισχύ. Αντί τα χρήματα από τα δάνεια να αξιοποιηθούν στις βιώσιμες και υγιείς επιχειρήσεις, αυτά έχουν κατατεθεί στο εξωτερικό. Συνεπώς οι επιχειρηματίες τους θα ήθελαν την εισαγωγή νέου τοπικού νομίσματος, και την συνακόλουθη υποτίμηση, προκειμένου να ξεχρεώσουν τις επιχειρήσεις τους με ένα κλάσμα των χρημάτων που τους χορηγήθηκαν. Επειδή αυτοί έχουν γίνει "ένα" με τις τράπεζες και τα κόμματα (η λεγόμενη διαπλοκή) θεωρώ πιο πιθανό να μας βγάλουν από το ευρώ η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, παρά ο Συ.Ριζ.Α που κατηγορείται από αυτά τα ΜΜΕ. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του George Soros στο Spiegel: "Powerful business groups want to pay their tax arrears in drachmas, not in euros, and they own many newspapers."
3. Ο Συ.Ριζ.Α επαγγέλεται πλήρεις ατομικές και πολιτικές ελευθερίες, με τις οποίες συμφωνώ 100%.
4. Επαγγέλεται και ένα "υγειές" κρατικό μοντέλο το οποίο σε αντίθεση με το σημερινό που προστατεύει τους ισχυρούς ημέτερους της διαπλοκής, θα προστατεύει τον απλό πολίτη. Με αυτό διαφωνώ. Και ο Α.Παπανδρέου με το ΠΑΣΟΚ του 1981 ξεκίνησαν με τέτοιες καλές προθέσεις και καταλήξαμε στο σημερινό τέρας. Όμως με καθησυχάζει το γεγονός ότι το συνολικό πρόγραμμα είναι εντελώς ανεφάρμοστο. Συνακόλουθα είναι πιο πιθανό να έχουμε μια αδρανή και ανίκανη κυβέρνηση που θα καταλήξει στο επιχειρηματικό laissez-faire παρά σε ένα σκληρά κρατικά ελεγχόμενο οικονομικό σύστημα.
5. Σε ενίσχυση του (4) θεωρώ πως είναι το γεγονός ότι μια ακραία σοσιαλιστική στροφή είναι ανεπιθύμητη στην συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Στις περιπτώσεις που εφαρμόστηκαν αυτά τα συστήματα (ΕΣΣΔ, Κίνα, Β.Κορέα, Κούβα) οι λαοί όχι μόνο τα επιθυμούσαν (κακό του κεφαλιού τους) αλλά ήταν πρόθυμοι να χύσουν ποταμούς αίματος προκειμένου να τα εφαρμόσουν. Επίσης μια τέτοια στροφή, ακόμα και σύμφωνα με τις θέσεις του Συ.Ριζ.Α, θα απαιτούσε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Συνεπώς ο κίνδυνος εφαρμογής του Σοσσιαλιστικού μοντέλου είναι ανύπαρκτος.
6. Στο φόβο ότι αν βγει ο Συ.Ριζ.Α. θα υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας στις τράπεζες (bank run) και κατάρευση, η απάντηση είναι απλή και έχει επαναληφθεί. Πρόκειται για τον μηχανισμό Ε.L.A. (Emergency Liquidity Assistance) κατά την οποία η τοπική κεντρική τράπεζα (εν προκειμένω η Τράπεζα της Ελλάδος) τυπώνει χρήμα και προσφέρει ρευστότητα (αντί collateral) στις εμπορικές τράπεζες. Αυτός ο μηχανισμός ενεργοποιήθηκε πέρυσι στην Ελλάδα και στην Ιρλανδία.

Συνεπώς θα ψηφίσω αυτό το κόμμα με το οποίο συμφωνώ στις ανθρωπιστικές αξίες και στις πολιτικές ελευθερίες και διαφωνώ στο οικονομικό πρόγραμμα, το οποίο πλέον ουσιαστικά προσδιορίζεται από την ΕΕ. Τελικά, η δυνατότητα ανατροπής των δύο κομμάτων που λεηλάτησαν την Ελλάδα είναι ο παράγοντας με τη μέγιστη βαρύτητα που θα οδηγήσει την ψήφο μου.

Μελλοντικά, αν πράγματι διαλυθούν αυτά τα κόμματα, θα ψηφίσω ένω υγιές φιλελεύθερο κόμμα όπως αυτό του Στέφανου Μάνου ή ένα εντελώς σύγχρονο κόμμα όπως αυτό των πειρατών.

Δυστυχώς, όμως, πιστεύω ότι από αυτές τις εκλογές θα βγει ενισχυμένη η ΝΔ. Και τότε τα σενάρια είναι δύο:
Το καλό: Μας δίνει η ΕΕ κονδύλια για ανάπτυξη, τα οποία τα διοχετεύει η κυβέρνηση κατά το δοκούν (όπως γίνεται ως τώρα) και μετά από μερικά χρόνια ελπίδας θα επιστρέψουμε εκεί που είμασταν το 2009.
Το κακό: Δεν μας δίνουν τίποτε και η ΝΔ βρίσκει πρόσφορο έδαφος για να ικανοποιήσει τις επιθυμίες της διαπλοκής και να μας βγάλει άμεσα εκτός Ευρώ.

Μοναδική λύση: Ψηφίζω το κόμμα που ίσως βγάλει από τη σκηνή τον καταστροφικό δικομματισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου