Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Οργή & Φόβος

Στις εκλογικές αναμετρήσεις του παρελθόντος βλέπαμε το 1ο κόμμα να συγκεντρώνει 41~48% και το 2ο τουλάχιστον 33%. Αυτή η πόλωση επιτυγχανόταν με ταυτόχρονη χρήση διάφορων μεθόδων.
Μία παράμετρος ήταν ότι τα δύο κόμματα απευθύνονταν μέσω της καμπάνιας τους στην ελπίδα και στο όραμα για το μέλλον. Η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο βρισκόταν στην ψυχοσύνθεση των περισσότερων ανθρώπων.
Σήμερα, όμως, πάρα πολλοί άνθρωποι είναι απελπισμένοι. Όποιος μιλάει για ένα καλύτερο αύριο δεν μπορεί να πείσει. Μεγάλα τμήματα του εκλογικού σώματος ανταποκρίνονται καλύτερα είτε σε καμπάνιες προσανατολισμένες στην οργή, είτε στο φόβο.
Συνεπώς δεν μπορεί να κατευθυνθεί μια προεκλογική εκστρατεία με τρόπο που να απευθύνεται σε ένα ποσοστό 50-60%, καθώς δεν είναι εφικτό να εκφράσεις θέσεις που να στοχεύουν στην οργή και στο φόβο ταυτόχρονα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια εικόνα που πείθει όσους αισθάνονται οργή. Η ΝΔ βασίζεται στο φόβο για την καταστροφή σε περίπτωση που βγούμε εκτός Ευρώ. Την ελπίδα την αναφέρουν όλοι, αλλά ουσιαστικά κανείς δεν φαίνεται να κερδίζει κάτι. Η απελπισία είναι ανίκητη σήμερα.
Η πρώτη θέση θα κριθεί από το ποιο συναίσθημα θα υπερισχύσει. Ο φόβος και η ανάγκη αυτοσυντήρησης, ή η οργή και η διάθεση τιμωρίας;
Προσωπικά θα ήθελα να ψηφίσω ψύχραιμα ένα φιλελεύθερο κόμμα (πχ ΔΗΞΑΝ-Δράση, Πειρατές), αλλά με έχει καταλάβει ο φόβος και οδεύω προς τους διαπλεκόμενους καταστροφείς της ΝΔ. Άλλες στιγμές διαθέτω οργή (και άγνοια κινδύνου) και θέλω να ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η επιλογή στηρίζεται και από τη λογική ότι είναι σημαντικότερο να εξαφανίσουμε τα δύο κόμματα που λεηλάτησαν τη χώρα, ενώ η σοσιαλιστική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί λόγω των ενστάσεων της τρόικας.
Αντίθετα το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ συνέχισαν την λεηλάτηση του δημοσίου χρήματος ακόμα και μέσα στο 2012 (προσλήψεις 2340 ατόμων στα ΕΛΤΑ, αύξηση στον κομματικό μηχανισμό που προσλήφθηκε στα υπουργεία, τραπεζικά δάνεια σε μη βιώσιμες επιχειρήσεις και ΜΜΕ και πόσα άλλα...)
Κάποιοι λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το νέο ΠΑΣΟΚ. Αυτό δεν ισχύει. Στο ΠΑΣΟΚ στεγάζεται μεγάλη μερίδα της εγχώριας διαφθοράς. Όποιος ήθελε να συμμετάσχει στη διαπλοκή θα έπρεπε να επιλέξει ένα από τα δύο κόμματα εξουσίας ώστε να αποκομίσει ωφέλη. Ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι πριν 2 χρόνια ήταν κόμμα του 4% με κίνδυνο να μείνει εκτός βουλής. Συνεπώς οι άνθρωποι που επέλεξαν να βρίσκονται εκεί δεν το έκαναν με υστεροβουλία.
Μπορεί το πρόγραμμά τους να έχει σημαντικές αδυναμίες, αλλά για διαφθορά δεν μπορούν να κατηγορηθούν. Ούτε καν για ροπή προς αυτήν.
Αντίθετα η ΝΔ (που δυστυχώς μάλλον τελικά θα ψηφίσω ως εκβιαζόμενος) είναι βρώμικη μέχρι εκεί που δεν παίρνει. Όπως φυσικά και το ΠΑΣΟΚ. Αλλά αυτοί πλέον βρίσκονται στο περιθώριο. Η δική μου επιλογή θα γίνει βάσει του φόβου. Δυστυχώς οι απειλές από την Ευρώπη και η ανεύθυνη αντιμετώπιση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ έχει το αποτέλεσμά της...

Ο πίνακας είναι από το έργο "Anger to Fear" της Tanya Collins.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου